Ska man nu nödvändigtvis dra in Jesus i nät-debatten tycker man kan titta på vad han säger om orättvisa mellanhänder och sedan låta folk själva ta till sig vad det kan betyda för vem i dagens samhälle. Tänkbara exempel:
- Tulltjänstemän stoppade ofta för mycket av andras pengar i egen ficka och var givetvisinte populära, något att betänka om man känner igen sig. De som känner igen sig kan trösta sig med att det finns möjlighet att omvända sig och betala tillbaka mångdubbelt (som Sackaios: "Hälften av vad jag äger, herre, skall jag ge åt de fattiga. Och har jag pressat ut pengar av någon skall jag betala igen det fyrdubbelt."). Gör en sökning på "tull*" i Bibeln. En tullare kallades t.ex. till lärjunge.
- Månglarna och penningväxlarna i templet tjänade pengar på att sitta "mellan" folket och Gud, Jesus reagerade. (Rotar man litet i Bibeln hitar man många exempel på hur Gud/Jesus reagerar på när någon av egenintresse försöker ställa sig mellan Gud och människor.)
Jesu lära spreds även efter hans tid på jorden muntligt, peer-to-peer.(Konventikelplakat-resonemanget är en något omarbetad repris på min kommentar till Isaks inlägg "Piratkopiering med religiöst stöd".)
Allt för ofta har läran kidnappats och använts av stater och andra makthungriga och då har överföringsformatet varit mer massmedia-liknande med centralt kontrollerade sändare och passivare makthavar-lydande åhörare (som helst inte bör äga och läsa "källkoden" själva).
Gång på gång i olika tider och länder har dock reformerande "uppror" som vill tillbaka till ursprunget och tänkesättet Jesus står för, startat via peer-to-peer igen. I sverige försökte man t.ex. stoppa det med dåtidens IPRED konventikelplakatet.
Hittade via Google även detta intressanta blogginlägg (läs det!) där man kan se ännu fler paralleller hur en maktsfär (prästerna) försöker och lyckas påverka dåtidens statsmakt (kungen) med vad som på ytan verkar vara fromma argument, men under ytan handlar om makt. Det verkar som om prästerna förlorat en rättslig strid och därför istället satasade på hårdare lagstiftning, känns det igen?
Jag skulle bli glad om någon mer historiskt eller religionshistoriskt bevandrad ville utveckla jämförelsen IPRED=Konventikelplakatet och se om vi kan lära oss något mer av historien. Min favoritfarmor på nätet uttrycker det så bra: "Det som är så fantastiskt är att alla delar med sig, ingen håller på nånting, ingen snålar, får någon en idé så hjälps man åt."
Till sist några bilder på temat...
En passande illustration av Kenny från december 2008
Ett intressant inlägg som jag ska testa på en god vän som är kyrkoherde emeritus. Tänkte annars att du kunde vara intresserad av mitt nyligen publicerade inlägg
SvaraRaderahttp://farmorgun.blogspot.com/2009/05/pa-internet-transporteras-ettor-och.html
Tack för kommentaren Gun, berätta gärna om kyrkoherden hade intressanta tankar kring kopplingen till konventikelplakatet.
SvaraRaderaKunde inte låta bli att kasta mig in i kommentarerna till inlägget du tipsade om. Tack!