söndag 5 april 2009

Start

Försvarstal: Egentligen hade jag inte tänkt börja "blogga", åtminstone inte ännu. Jag hade tänkt vänta åtminstone tills barnen är lite större och vi efter att ha samlat mer erfarenhet skulle smyga igång mer verksamhet i familjeföretagsliknande former under namnet urgott.se. Debatten om grundläggande friheter på Internet och möjligheter till förändrade förhållanden mellan producenter, konsumenter och mellanhänder lockar dock fram mig lite i förtid.

Att ha tankar i bloggform verkar vara det mest praktiska och överskådliga för att delta i debatt med andra bloggare via pingbacks och allt vad det heter. Att bara leva i kommentarsfältet ger så spridda osammanhängande skurar. Så jag vet inte om detta blir en blog eller bara en samling kommentarer, vad nu skillnaden är.

Om mig: Erik Sundvall, lyckligt gift trebarnsfar, civilingenjör (IT) och jobbar deltid som doktorand i medicinsk informatik (denna "blog" har dock ingen officiell anknytning till min arbetsplats). Lever vanligt svensonliv, d.v.s. har liten ekologisk odling, mjölkgetter samt värphöns för husbehov. Vi har ingen TV-mottagare som stjäl tid, Internet är en bättre tidstjuv. (Om Radiotjänst mot förmodan läser detta får ni gärna sluta spamma oss med naturresurs-slösande pappersbrev.) Bor i Linköping.
Eftersom en del inlägg i närtid kommer handla om integritet, upphovsrätt och patent kan eventuella nyfikna upphovsrättslobbyister få veta att jag faktiskt inte är intresserad av "nedladdning" av film etc utanför lagens råmärken (dels för att lagarna tyvärr finns just nu, men främst av ungefär samma tids-skäl som vi har valt bort att ha TV-mottagare, dygnet har bara 24 timmar, jag har inte ens hunnit/velat prioritera att se alla DVD-skivor vi köpt och fått). Musik kan man däremot lyssna på samtidigt som man gör något vettigt, så ett breddat musikutbud är välkommet. Spotify har därför blivit ett trevligt inslag utöver webbradio, eterburen radio och egna lilla skivsamlingen.

Jag är tillräckligt gammal och gaggig för att minnas förtjusningen av att se webbläsaren Netscapes förbättringar över webbläsaren Mosaic då en student lyckats installera den på universitetets datorer, det var på den tiden jag drev en liten FIDO-ansluten BBS på datorn i studentrummet. Det har hänt mycket både positivt och negativt med Internet, webben och samhällets inställning till det hela sedan dess. Född det år "Den svenska datalagen införs för att skydda den personliga integriteten" enligt wikipedia.

Uppdatering Juli 2009: Nu har min frus mormor flyttat in hos oss vilket är mycket positivt på väldigt många sätt, med i flytten följde dock TV-mottagare och TV-licens så vi håller på att fundera på hur vi ska förhålla oss till TV i andra rum än hennes nu...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar