onsdag 8 april 2009

Kan FRA avlyssna SCB? Intressekonflikt?

Jag fortsätter mina experiment med öppna brev och kommentarer till makthavare, tjänstemän, journalister m.fl. (se SR1, SR2 samt brevet nedan) för att sondera hur nyinförda internet-relaterade lagar påverkar samhället och sammhällsdiskussionen. Vi får se med tiden om man får seriösa svar eller ej.

För övrigt försöker jag som nybörjarbloggare lista ut hur bloggosfären och dess verktyg funkar, bloggkartan t.ex. Om någon skulle tycka något var intressant här blir det kul att se hur kommentarer och pingbacks funkar. Har även strött lite kommentarer om kring mig hos bl.a.:
  • Ny Teknik som skriver om Håkan Lans i patentträsket.
  • Bodström (s), som funderade kring integritet
  • Darrell (fp) som skrev om signalspaning och integritetsskydd
  • Unni Drougge som lysande vänder på "stöld" m.m. i bokförlagsvärlden

---------- Forwarded message ----------
From: Erik Sundvall
Date: 2009-04-08
Subject: FRA & integritet i "Hälsa på lika villkor?"
To: Statens folkhälsoinstitut , Statistiska centralbyrån

Öppet brev till Statens folkhälsoinstitut och Statistiska centralbyrån.

Hej!

Jag diskuterade med en bekant som sett frågorna i enkäten "Hälsa på lika villkor?" som ni genomför tillsammans med bl.a. ett antal landsting. Där frågas ju efter känsliga saker som självmordstankar, droger, alkoholkonsumtion, sexuell läggning, religiösa sammankomster, politikerförtroende, psykisk och fysisk hälsa m.m. Utöver möjligheten att svara på papper via vanlig post erbjuder ni svarsinlämning via www.insamling.scb.se

I forskningen kommer jag i kontakt med integritetsfrågor relaterade till elektroniska patientjournaler och många utgår från att man inte får in lika bra och sanningsenlig information från patienterna om de inte känner sig trygga med hur uppgifterna hanteras. Av den information man hittar på er webb så verkar ni integritetsmedvetna och verkar tänka sunt vad gäller undersökningar. Min bekante känner sig inte bekväm med den statliga internetövervakning som görs möjlig med FRA-lagen och föredrog att skicka undersökningen via vanlig post. Detta föranleder några frågor från mig, se nedan, jag ställer dem helt som privatperson, inte på uppdrag av min arbetsgivare.

- Har ni reflekterat över om ökad statlig internetövervakning kan påverka undersökningsdeltagares vilja att svara på era frågor via Internet?
- På sidan http://frapedia.se/wiki/Lista_%C3%B6ver_internetleverant%C3%B6rer_som_routar_via_utlandet kan man se att en del trafik från stora bredbandsleverantörer routas via utlandet och därmed får övervakas av FRA. Likaså finns det företag som routar trafik från svenska kontor via sina utländska nätnoder. Utöver det kan någon vilja svara på era frågor även när de är utomlands. Har ni undersökt, eller skulle vilja undersöka, ifall kommunikation med www.insamling.scb.se med tekniska och juridiska medel kan undantas från FRA-övervakning?
- Rekommenderar ni de som är bekymrade över nätövervakning att istället svara via vanlig post?
- Planerar ni gå ut med information relaterat till ovanstående för dem som funderar på att svara på era frågor via nätet?

Vi såg att ni är noga med säkerhet och kör insamlingen vis https samt beskriver algoritmer för att inte bryta anonymitet vid inloggning med utskickade id+lösenord. Vad gäller https-kryptering så har dock FRA superdatorer för att bl.a. knäcka koder så det lär inte räcka för att lugna eventuella integritetsbekymrade undersökningsdeltagare.

Vänliga hälsningar,
Erik Sundvall
Doktorand i medicinsk informatik (men jag frågar som privatperson)
[...] http://www.imt.liu.se/~erisu/ [...]

P.s. Jag publicerar även detta brev på min lilla oansenliga blogg. Om jag får ert tillstånd så publicerar jag gärna även era svar där.

Uppdatering:
Inom två timmar kom ett vänligt uppmuntrande svar, som jag återger med tillstånd nedan.
Snabbt svar speglar intresse och serviceanda, föredömlig mailhantering från Statens folkhälsoinstitut! Ser fram emot vidare svar.

---------- Forwarded message ----------
From: folkhalsoenkaten
Date: 2009-04-08
Subject: SV: FRA & integritet i "Hälsa på lika villkor?"

Hej Erik!

Tack för ditt mail och din fråga, en fråga som är intressant och komplex, vi återkommer med svar.

med vänliga hälsningar Cecilia

Cecilia Wadman
Utredare/Public Health Planning Officer
Statens folkhälsoinstitut /Swedish National Institute for Public Health

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar