måndag 20 april 2009

Corren, upphovsrätt och bondesamhället?

Jag tycker egentligen om Corren, så ta detta inlägg som ett försök att hjälpa redaktionen att förstå samtiden. Om ni inte hinner läsa hela detta inlägg så ber jag er att åtminstone ägna 19 minuter åt stanford-juridikprofessorn Larry Lessigs tänkvärda och underhållande tal "How creativity is being strangled by the law" från TED 2007, det kommer vara väl investerad tid för en ledarredaktion:

Lessigs TED-tal finns även att (lagligt!) ladda ner som högupplöst MP4-fil. Många fler filmer, artiklar m.m. kan nås från Wikipedia och lessig.org.

Att Correns ledarredaktion avfärdar Piratpartiets politik som "vänsterpolitik på fjortisnivå" utan att ha satt sig in i de underliggande tankeströmmarna på allvar tycker jag inte verkar särskilt moget. Är Lessig en "fjortis"? Sådana kommentarer från politiker och gammelmedia får även t.ex. många "vuxna" intellektuella medborgare med insikt om Internets förändringspotential att gå i taket och driver dem aktivt till Piratpartiet i åtminstone det närligande EU-valet, jag känner själv många i medelåldern som nu tar politisk ställning för Piratpartiet. Även medborgare som inte ägnar sig åt illegal fildelning. Även medborgare som precis som Corren länge identifierat sig som "Borgerliga". Även medborgare som prenumerar på Corren.

Rubriken "Tillbaka till framtiden med Piratpartiet" på er ledarartikel är egentligen rätt bra, fast på ett helt annat sätt än redaktionen förmodligen tänkte. Upphovrätten måste backa "tillbaka", återfå kontakt med sitt ursprungssyfte och balanseras för att inte ställa till det för "framtiden".

Ekonomerna Michele Boldrin och David K. Levine (fjortisar?) har skrivit en historiskt och ekonomiskt välgrundad bok, om intellektuella monopol (t.ex. copyright och patent). Boken finns att (lagligt!) ladda ner gratis som PDF, läs i alla fall första kapitlet, men om ni har tidsbrist titta åtminstone på deras korta videosnutt:

Alla redaktioner som är marknadsliberala och värnar om äganderätt borde förhålla sig på något sätt till deras påståenden om att mycket upphovsrättslig lagstiftning motarbetar normal äganderätt! Är redaktionen monopolister eller liberaler? De visar också i sin bok t.ex. hur ångmaskins-patent fördröjde den industriella revolutionen, inte underlättade den.

Som ni märker är det internationellt erkända forskare som tydligt formulerar många av ideerna som ni påstår vara på "fjortisnivå". De är inte ute efter att "få gratis" utan är allvarligt bekymrade över att dagens upphovsrättsutformning sätter krokben för kreativitet och innovation som skulle gynna mänskligeten.

Vidare är det piratpartiets politik ingen ren ungdomsfråga utan handlar om att förstå nya möjligheter. Farmor Gun i Norrtälje har sin egen lista över utbildningsmaterial i frågan och är mycket engagerad i EU-politiken. (Är hon en pensionerad "fjortis"?)

Apropå fjortisar, varför använda fjortis om ett nedsättande begrepp? Stjärnbloggaren "Calandrella" inte ens fyllt fjorton än och skriver mer insiktsfullt i intenetfrågor än många journalister.

Mitt förtroende för Correns ledarredaktion har varierat (och var högre på Ernst Kleins tid) men ett seriöst svar och en vilja att försöka förstå varför även att även borgerliga ej fildelarkramande "icke-fjortisar" just nu ser Piratpartiet som nödvändig "väckelse" i politiken, skulle givetvis öka mitt förtroende för redaktionen.

Fotografiet nedan får enligt uppgift från fotografen spridas fritt enligt licensen CC-0 (som Larry Lessig bidragit till), alltså även kommersiellt, så varsågoda att kopiera och publicera! :-) Läs gärna mer om Creative Commons.

"First they ignore you. Then they ridicule you. And then they attack you and want to burn you. And then they build monuments to you" (källhänvisningar här)

Just nu bidrar Corren till "förlöjliga"-stadiet av en revolutionerande samhällsomvandling. I Linköping är vi i och för sig kanske parallellt i monument-stadiet med Folke Fil-byter...

En del ledarrreaktioner verkar ha förstått den pågående samhällsomvandlingen och förlöljligar inte:

Nu slutligen till avdelningen "Tips till Corren"...

Corren har ingen kommentarsfunktion på webben till t.ex. sina ledarartiklar och har därmed missat en lysande chans till mer aktiv läsarkontakt och missar halva poängen med nätnärvaro (read-write istället för read-only som Lessig sa i videon ovan). Det går inte att kommentera direkt i anslutning till artikeln där det vore mest naturligt, därför gör jag det här och mailar sedan en länk till redaktionen m.fl.

Företaget Twingly är linköpingsbaserat och har sitt huvudkontor på någon minuts gångavstånd från Correns redaktion, så de kan nog få hjälp om de vill. DN vågar ha kommentarsfunktion även till sina mindre begåvade ledarartiklar där de kallar dem de lever i symbios med för parasiter. Kommentarsfunktionen och blogg-länkning i DN ledde till en massa initierat och intressant som borde kunna ge DNs ledarredaktion värdefull input och självdistans, kanske lysnar de t.ex. till FP i Eslöv?. Givetvis finns det en hel del som redaktionen säkert kan betrakta som meningslöst och låta bli att fördjupa sig i, precis som att vi tidningsläsare inte fördjupar oss i den del av tidningstexterna vi finner meningslösa.

Om ni inte vill göra bort er på nätet lika mycket som DN, begrunda då kommentarerna till deras artikel. Missa särskilt inte tipsen om den för tidnigars självinsikt potentiellt livsavgörande "Newspapers and Thinking the Unthinkable". Själv tycker jag media-"profetian"
Epic 2014 (gjord år 2004) och är tänkvärd för alla sidor i debtten. Nedan den uppdaterade Epic 2015 (eller se originalen):



Jag hade tänkt kommentera även hur er formulering "återgång till bondesamhället" kan vändas till något positivt om det är ett informerat, uppkopplat och självvalt bondesamhälle som är svårare att skrämma med hot om "terrorism" och som inte är lika påverkbart av huvudlösa bankspekulationer. Men det får bli ett annat inlägg en annan dag, för jag (civilingenjör) har lovat min fru (socionom) att lägga mig nu så att jag orkar upp i morgon för att mjölka getterna, göra "fildelning på riktigt" (ätbar fil) och få iväg oss och barnen till jobb, skola och en stund på dagis.

Uppdatering 2009-04-21 kl 10:05: Marika Formgren vid Correns ledarredaktion har mycket vänligt svarat via mail att de ska läsa och diskutera inlägget. Trevligt!

Uppdatering 2009-04-22 kl 09:56: Lästips för den som föredrar svenska framför engelska: Författaren Ahrvid Engholm som gästbloggar hos Olof berskriver i inlägget “Diverse om upphovsrätt” bra på svenska samma tema som Lessig och Boldrin/Levine gör i videoklipp och böcker jag refererar till. (Fast Boldrin/Levine är lite mer radikala...)

Uppdatering 2009-04-27: Även en ledarredaktion som vill medverka till initierad debatt istället för "icke-debatt" om upphovsrätt rekommenderas läsa Oscar Swartz akademiskt förankrade "Vad anti-pirater borde läsa om: Råd från gapig bloggare" (Knappast fjortisars tankar, se t.e.x foton)

Uppdatering 2009-05-20: Mer hjälp till ökad självinsikt för tidningsredaktioner: Här finns den kvalificerade upplysningen av PM Nilsson samt Getting past newspapers’ past av Jeff Jarvis (fler relaterade inlägg finns sannolikt i hans blogg och böcker)

Uppdatering 2009-06-22: Corren förstår visst fortfarande inte sin samtid.

8 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet, jag gillar det! Din text bygger mycket på möjligheten att länka och tyvärr kan man inte länka i gammelmedia. Därför kan vi inte använda oss så mycket av din text i repliken men jag önskar att vi kunde ta din rakt av, den är riktigt bra!

    //Gabriel Sjölund

    SvaraRadera
  2. Fann en länk hos Henrik Alexandersson till en artikel i Financial Times - vilken skillnad i attityd:
    http://www.ft.com/cms/s/f435f4d4-2d09-11de-8710-00144feabdc0,Authorised=false.html?_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2Ff435f4d4-2d09-11de-8710-00144feabdc0.html&_i_referer=http%3A%2F%2Fhenrikalexandersson.blogspot.com%2F

    SvaraRadera
  3. Väldigt läsvärt blogginlägg. Repliken har gått iväg, efter en kväll av grupparbete.

    Önskar man kunde länka i pappersmedia.

    Läsvärd blogg överlag, faktiskt.

    Lär återkomma hit.

    SvaraRadera
  4. Mycket bra skrivet. Man kan aldrig få nog av Lessig, men är det inte trist att han kör samma 3 videos i alla föredrag hela tiden? :-)

    SvaraRadera
  5. Instämmer i lovorden.
    Jag begriper faktiskt inte att det ska vara så svårt för vuxna (?) människor som skriver ledarartiklar, att inse att internet är en positiv faktor för frihet och demokrati.

    Är de rädda? (OK, några undantag finns, men även alltför många skräckexempel. Och än fler som bara nonchalerar frågorna. Pga okunnighet?)

    SvaraRadera
  6. Såg nyss att VD Jonas "Bredbandsjesus" Birgersson (fjortis?) blivit Piratparti-sympatisör, se: http://www.va.se/nyheter/2009/04/21/jonas-birgersson-labs-2-ro/

    SvaraRadera
  7. Till Lars-Erick Forsgren: På samma sätt begriper jag inte varför det ska vara så svårt för barn (?) att inse att man inte måste snylta bara för att det är tekniskt möjligt.

    Varför inte använda Internet till frihet och demokrati istället för att använda det till att begå brott? Bara en tanke...

    SvaraRadera
  8. Finns det en länk till repliken hos Corren nånstans? För lat för att söka :)

    SvaraRadera